Ловец на соништа

220px-Dreamcatcher

Ловците на соништа (Dreamcatchers) потекнуваат од плмето Ojibwe а подоцна билe присвоени од соседните нации преку трговија и социјализација. Во 1960тите и 70тите ловците на соништа биле прифатени од Индијанците кога нивната употреба се распространува. Тие преставуваат симбол на единство помеѓу различни Индијански нации, а воедно и се симбол на индентификација со првите култури во Северна Америка.

Се верува дека оригиналните ловци на соништа се состојат од 8 “краци” кои потсеќаат на пајакова мрежа во која во средината има дупка која не се плете. Се верува дека низ неа поминуваат лошита соништа и негативни енергии, а во мрежата се заткајуваат убавите, пријатните.

Ова преставува наш прв обид за изработка на домашен ловец на убави соништа од материјали кои ги најдовме низ домот. Основата е од лозница која ја набравме после долготраен дожд за да биде доволно флексибилна.

Следат наскоро слики од завршената целосна верзија на ловецот на соништа <3

 

Актуелно
  • Триото “Органско Зелено“ стана квинтет

    И ве поздравува од Добра Земја: марула, блитва, млад лук, млад кромид и неговото височество – СПАНАЌ 😉