Продавате сертифицирани или несертифицирани производи? Која е разликата?

Производите во Добра Земја се исклучиво хемиски не третирани, со сертификат или без него. Наша Добра Земја ја поддржува можноста за пласман и на производи без сертифиат – важи за производи оние кои не бараат никаков третман и растат природно (како мушмулите, ореви, дуњи, јапонски јаболка на пример).

Доколку производот нема сертификат за органски производ, тоа е назначено и вие како наш потрошувач морате да го знаете тоа во своето одлучување. Целта ни е да имаме најдобри најквалитетни и нутритивно богати производи одгледани на најчисти подрачја, без разлика дали се сертифицрани или не се.

Постојат производители кои не сакаат или не знаат да се сертифицираат а ги познаваме и се одлични долгогодишни производители кои не користат никакви хемиски средства. Нивните производити и ги тестираме, но не веруваме дека само сертифициран производ може да биде органски (според македонскиот закон за органско производство, не е дозволено да се користи зборот органско ако производот не е сертифициран така што нашиот термин е хемиски не третирани за да нема забуни). Не веруваме дека во секоја ситуација ни треба трето лице да ни гарантира обострано за она во кое сме се договориле. Сакаме директно да се договараме и да си веруваме обострано (познато како “доверба од втора рака”/second party certification) затоа што воведувајќи трето лице во односот ја намалува довербата.

За оние потрошувачи кои сакаат исклучиво само сертифицирани производи, обрнете внимание на ознаките во продавницата.

Актуелно
  • Триото “Органско Зелено“ стана квинтет

    И ве поздравува од Добра Земја: марула, блитва, млад лук, млад кромид и неговото височество – СПАНАЌ 😉